10 Traditii care sunt mult mai noi decat credem

Cu toții avem tradiții , multe dintre acestea fiind împărtășite de toti, ca o societate. Aceste traditii ne unesc din ce in ce mai mult, de la an la an. Tradițiile ce aparent au o lungă durată au început de multe ori mult mai recent decât v-ați aștepta. Tradițiile sunt adesea inventate și apoi presupuse a fi mult mai vechi decât sunt de fapt. Unele tradiții pe care le avem si sunt evenimente cu adevarat apreciate nu existau nici măcar un secol în urmă.

10. Inele de logodna cu diamante

Ah, vechea tradiție. Coborâți pe un genunchi și dați-i celui pe care-l iubiti un inel de diamant pentru a-i arăta că îi iubești și că vrei să fii cu ei pentru totdeauna. Trebuie sa stiti că această tradiție nu este deloc veche ea fiind inital o metoda de marketing pentru a crește vânzările de diamante. Inelul de logodna cu diamante nu este o tradiție veche. Este o invenție a agenților de publicitate care au dorit să sporească vânzările de diamante în anii 1930 și 1940, la începutul secolului al XX-lea, De Beers Consolidated Mines, Ltd. a preluat controlul asupra aproape întregii aprovizionări a diamantelor lumii. Ca rezultat, diamantele sunt atat de pretioase pe cat spuen firma ca sunt. Nu era suficientă cerere pentru diamante, iar pentru a face mai mulți bani, compania a avut nevoie de ceva pentru a face oamenii să vrea să cheltuiască o mulțime de bani pe aceasta piatra. Și așa s-a născut tradiția inelului de logodnă modern. Acest material comun pământesc pare a fi astfel rar și cu proprietăți aproape mistice. Acum trebuie să plătiți mii de dolari pentru o tradiție falsă inceputa de firma De Beers.

9. Jucării specifice genului

Roz este pentru fete și albastru este pentru băieți, nu? Gresit! De fapt, jucăriile specifice genului nu se datorează decât anilor 1980. De-a lungul majorității istoriei umane, copiii s-au jucat cu aceleași jucării generale și nimeni nu s-a gandit mult la acest aspect. Apoi, la mijlocul anilor 1980, cataloagele de jucării au început să separe jucăriile pentru copii în categorii, iar lucrurile s-au schimbat. Acest lucru a creat culorile jucăriilor de albastru și roz, pe care le cunoaștem astăzi. 

Nu toate jucariile au fost impartite în funcție de gen. Începând cu mijlocul anilor 1990, mult mai multe produse au fost împărțite în campanii publicitare specifice genului. Chiar și primele calculatoare de acasă au ieșit ca jucării pentru bărbați. Din fericire, azi lucrurile s-au schimbat, iar jucariile nu mai sunt create neaparat doar pentru un anumti gen. 

8. Cantecul „La multi ani”

Te-ai intrebat vreodata de ce toate emisiunile TV preferate folosesc cantece speciale cu ocazia zilei de nastere? Sau de ce atât de multe restaurante pun cantecul „la multi ani” atunci cand este adus desertul? Ceea ce cu toții considerăm a fi cântecul unic pentru ziua de naștere, „La multi ani”, el a fost scris atât de recent încât a fost inregistrat in 2016. Acest cântec pe care toată lumea il cântă pentru tine în fiecare an, a fost publicat abia la mijlocul secolului al 20-lea și i-a luat ani buni pentru a ajunge in cultura americana. Nici versurile nu sunt cele originale. Dar asta este o altă poveste.

Citește:  În spatele fiecărui afiș este o poveste

7. Trick-Or-Treat

Sarbatoarea de Halloween provine din Evul Mediu ea fiind reinventată de Biserica Catolică si fiind sărbătorită încă de atunci. Traditiile caracteristice sarbatorii erau, de obicei, destul de diferite de cele pe care le cunoaștem astăzi. De-a lungul celei mai mari parti a istoriei sale, Halloween-ul a fost marcat de sărbătorile religioase creștine, fără ca oamenii sa se imbrace in strigoi și alte lucruri care ar face un preot sa tremure. Trick-or-treat-ul a început in 1930. Apoi a dispărut timp de 20 de ani din cauza unui mic lucru numit Al Doilea Război Mondial. În urma războiului, au aparut mai mulți copii decât oricând înainte, ceea ce a oferit ocazia aparitiei unei versiuni mai copilaresti a acestei mode de a merge cu colinda de Halloween. 

6. Ziua de sambata

Pentru majoritatea mileniului trecut, de când creștinismul a ajuns să domine lumea occidentală, oamenii au lucrat săptămâna de lucru de șase zile, duminică luând doar o pauză pentru serviciile religioase. Pe măsură ce sindicatele au ajuns la putere la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, o zi liberă de muncă a fost unul dintre primele lucruri pe care le-au cerut. O singura companie le-a dat-o si anume firma condusă de Henry Ford . Acesta nu era un fel de gest de bunatate din partea lui. A fost o mișcare pentru a-l ajuta sa castige bani. Deci, cum a câștigat mai mulți bani oferindu-i angajaților încă o zi liberă? Cu mai mult timp liber, muncitorii au avut timp să călătorească. Prin urmare, aveau mai mult nevoie de mașini, punând bani înapoi în buzunarul Ford. Planul său diabolic a funcționat atât de bine încât a devenit practica standard a fiecărei companii americane.

5. Băutura consumata de ziua Sfântului Patrick

Aceasta nu este o tradiție veche? Nu, în Irlanda, nu este! Bautul în ziua Sfântului Patrick nu este considerat a fi o tradiție irlandeză. Până în anii 1970, puburile erau deseori închise în aceasta perioada datorită naturii religioase a Irlandei. Apoi, la sfârșitul anilor 1970, băutul a devenit asociat cu vacanța din Irlanda. Aceasta sarbatoare a fost luata ca o pauza a Postului Mare. A bea de ziua Sfântului Patrick este de fapt o tradiție americană care s-a răspândit mai târziu în Irlanda. 

Citește:  În spatele fiecărui afiș este o poveste

4. Totul despre Ziua Recunostintei

Aproape tot ce știi despre Ziua Recunostintei este greșit. Atunci cand a aparut aceasta sarbatoare probabil ca mesele erau pline de vanat. Dar cel mai sigur, nu era nici un curcan pe masa, nici o plăcintă de dovleac, niciun sos de afine și nici cartofi. Aproape totul despre această sărbătoare a fost inventat după cateva secole și probabil asemanarile intre ceea ce au făcut Pilgrims pentru a sărbători recolta lor si ceea ce se sarbatoreste azi, nu exista.

3. Restaurante

Americanii mănâncă atât de des in oras incat presupun că a fost întotdeauna așa. Întotdeauna au existat restaurante pentru a hrăni masele, nu? Ei bine, de fapt, ideea de restaurante datează doar de la Revoluția Franceză. După căderea majorității bogate din Franța, bucătarii și servitorii au devenit șomeri, pentru că nimeni nu era suficient de bogat pentru a angaja un bucătar particular. Așa că s-au inteles pentru a face mese pentru oamenii obișnuiți. Sa descoperit că se putea face si bani din asta, iar conceptul s-a răspândit foarte mult.

2. Zâmbind în fotografii

Fotografia urmează să intre în secolul al doilea, iar lucrurile s-au schimbat foarte mult. În primele zile ale fotografiei, nimeni nu a spus „brânză” sau a zâmbit, deoarece aceste lucruri nu au fost acceptabile din punct de vedere social în fotografii. Nimeni nu știe de ce, dar există câteva teorii. Ar putea fi o continuare a tradițiilor portretelor pictate, ar putea fi datorată timpului pentru a face o fotografie sau ar fi putut fi datorita faptului că oamenii aveau dințicu probleme. Oricare ar fi motivul, zâmbind în fotografii este o tendință relativ modernă, în ciuda faptului ca azi multe persoane zambesc in fotografii. 

1. Mos Craciun

Cu toate că Sfântul Nicolae a existat de secole, Mos Craciun este o invenție foarte recentă. De exemplu, costumul său roșu nu a apărut ca roșu decat în 1932. In acel moment, o imagine alb-negru era colorată roșu pentru o reclama, Mosc Craciun fiind folosit pentru a promova un produs. Ce produs a schimbat permanent Crăciunul pentru totdeauna și a creat un personaj iubit de copii așa cum îl cunoaștem astăzi? Coca Cola. Coca-Cola l-a folosit pe Mos Craciun într-un anunț, el avand un costum roșu pentru a promova aceasta bautura.

Pentru articole asemanatoare si alte topuri interesante, arunca o privire pe Topist.ro.

Articol de tip guest post.

Un comentariu la „10 Traditii care sunt mult mai noi decat credem”

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.